Na jesienne pogodowe marudzenie, Piekarnia Amber zaproponowała optymistyczny chleb z dynią, figami i dyniowymi pestkami. Oryginalna receptura znajduje się na blogu Zorry.
Moje uwagi:
- połowę wody zastąpiłem serwatką,
- użyłem mąki pszenne 850 i graham 180,
- pieczony w piecu chlebowym,
- chlebek prosty i szybki w wykonaniu a w smaku delikatny z odrobiną słodyczy - figi wspaniale zdały swoją rolę.
Składniki
100 g puree z dyni
50 g zakwasu, płynnego
50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
400 g mąki pszennej typu 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g nasion dyni
Przygotowanie
Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
Wystudź chleb na ruszcie.
Chleb wspólnie piekli:
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
Wystudź chleb na ruszcie.
Chleb wspólnie piekli:
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Idealnie upieczony, gratuluję! Mi bardzo smakował, choć preferuję wytrawne pieczywo. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPo prostu CUDNY!!!
OdpowiedzUsuńPiec chlebowy - moje marzenie. Niestety nie do zrealizowania. Piękny bochen.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek + zazdroszczę pieca chlebowego. Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczony, taki idealnie równiutki. Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚliczny! taki okrąglutki :)
OdpowiedzUsuńGuciu Twój bochen ja zawsze wygląda przecudnie, dopracowany w każdym calu. Miło było znowu spotkać się w Piekarni Amber.
OdpowiedzUsuńIdealny rumiany i imponujący bochenek!
OdpowiedzUsuńDobrze razem piec w październiku! Pozdrawiam
Śliczny kształt! I jaki rumiany :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Ślinka cieknie na sam widok :) Pięknie Ci się upiekł.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Looks gorgeous! Dziękujemy za udział w WBD.
OdpowiedzUsuń