poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - Kwietniowa Piekarnia


Bardzo rzadko wypiekam chleby drożdżowe, ale tym razem skuszony zaproszeniem z Piekarni Amber postanowiłem złamać swoją zasadę. Głównymi powodami do użycia drożdży były dodatki płatków owsianych i sporej ilości pachnących ziół. I było warto !!!
Pachnący przepis pochodzi z bloga Kasi z bloga Smaki i Aromaty.
Moje uwagi:
- do wypieku użyłem już prawie zapomnianego garnka rzymskiego,
- mieszankę ziół zostawię sobie do zastosowania w wielu innych chlebkach,
- następnym razem użyję jednak foremek,
- chlebek jest niesamowicie pachnący i puszysty,
- następnym razem zwiększę ilość soli do 1,5 łyżeczki i dodam prażony słonecznik,
- następnym razem przygotuję wersję zakwasową :-)

CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki
zaczyn:
*  4 łyżki mąki pszennej chlebowej
*  20 g świeżych drożdży
*  1 łyżeczka cukru
*  1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
*  majeranek
*  kolendra
*  kminek
*  szałwia
*  tymianek
*  czarnuszka
*  cząber
*  rozmaryn
*  bazylia
oraz:
*  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*  1 łyżeczka soli
Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
*  500 g mąki chlebowej
*  1/2 szklanki płatków owsianych
*  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
*  zaczyn drożdżowy
*  zalewa ziołowa
*  ok 1/2 szkl wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.

15 komentarzy:

  1. Idealny!
    Cudowny środek.
    Jesteś mistrzem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Guciu, czekam na Twoja wersję zakwasową. A drożdżowy pięknie się udał :) Pomysł z garnkiem rzymskim bardzo mi się podoba :) pozdrawiam wiosennie ;) M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ci wyszedł, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb wygląda bardzo apetycznie! W takich momentach nie możemy przeżyć braku piekarnika w mieszkaniu :/ Naprawdę wyszedł znakomicie i podziwiamy każdego kto potrafi piec tak piękne i smakowite bochenki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zrobiłam z zakwasem. I soli tez następnym razem więcej dodam;-) Super Ci się upiekł:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci się upikł, dziękuję za współne pieczenie, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym razem i drożdżowy zachwycił :-)
    Pięknie dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny Ci się udał. Ja też nie piekę chlebów drożdżowych, ale do każdej zasady potrzebne są wyjątki:-).

    OdpowiedzUsuń
  12. Już myślałam, że piekłeś bez żadnej formy :) pierwsze zdjęcie mnie zmyliło.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale upieczony, jak zawsze :)
    Dziękuję za kwietniowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny chlebek :), dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń