niedziela, 14 lutego 2016

Chleb piwny z serem korycińskim, słonecznikiem i rodzynkami


Tym razem wariacja na temat chleba piwno-cebulowego.
Wprowadzone zmiany:
- zakwas 3 fazowy,
- piwo ciemne koźlak,
- po wymieszaniu składników ciasto wyrastało przez noc przykryte folią spożywczą,
- przed przełożeniem do foremek dodałem sera korycińskiego z własnej produkcji, rodzynki (nie miałem żurawiny) i podprażony słonecznik,
- końcowe wyrastanie ok. 1,5-2 godz.
- posypka słonecznikowo-dyniowa.

Serek nie miał tak wyraźnego smaku jak inne długo dojrzewające ale dzięki temu będę mógł jeszcze podjąć kilka prób zmian.
Uwzględniając prostotę w przygotowaniu chlebek nadaję się do przygotowania dla każdego kto lubi chlebowe eksperymenty smakowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz