poniedziałek, 12 października 2015

Wytrawne drożdżowki - Październikowa Piekarnia


Jesień w tym roku raczy nas słońcem i pomysł na drożdżowe bułeczki chodził za mną od jakiegoś czasu. Jak co miesiąc tak i w październiku, moje piekarskie zachcianki pomogła mi zrealizować Internetowa Piekarnia.
Przepis na pyszne wytrawne drożdżówki z książki Elizy Mórawskiej O chlebie,  wybrała Ala z bloga Nieład malutki.
Bułeczki miały :-)  wspaniały maślany smak (następnym razem wypróbuję je na bardziej słodko) i bardzo dobrze komponowały się same ze sobą oraz serkiem korycińskim i pomidorkiem malinowym z ostatniego tego roku zbioru.

Moja wersja wytrawna:
- użyłem serka twarogowego z dodatkiem winegret ( mój ulubiony przepis:100ml octu jabłkowego lub balsamicznego, 1,5 łyżki soli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ziół prowansalskich i 250 ml oleju lnianego),
- ziarna na posypkę: sezam, siemię lniane, babka płesznik, słonecznik i czarnuszka,
- starty serek koryciński własnej produkcji.

Składniki:
15 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej
150 ml wody
50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Na wierzch:
dodatki dowolne, np. gruszka, ser pleśniowy, sezam, rozmaryn
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 6-8 części, uformuj kulki, przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
Z kulek uformuj placuszki. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie podsypuj go mąką, wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym.
Placuszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułóż ulubione dodatki. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Posmaruj roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem i piecz 20-30 minut w 200ºC.

12 komentarzy:

  1. Wow! Mistrzowskie.
    Podziwiam i smakuję przez ekran.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, zwłaszcza te z serem:-) Dzięki za wspólny czas w październikowej piekarni:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na te mistrzowskie bułeczki! Idealnie Ci się upiekły! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie puszyste i zupełnie inne wizualnie niż moje, pozdrawiam Guciu i dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wspaniałe wnętrze! prawdziwe drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie puchate! A pomysł z serkiem korycińskim wykorzystam bo też go robię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne w środku, puchate!
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Postanowiłam ograniczać spożycie pieczywa, ale takim drożdżówkom bym się nie oparła;)
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułki i piękna kombinacja dodatków. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają obsypane ziarnami.:)
    A ja odwrotnie, następnym razem dodam więcej soli i mniej cukru.;)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne się upiekły. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Guciu, te bułki wyglądają doskonale!
    Dziękuję Ci za Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń