poniedziałek, 8 grudnia 2014
Fefernuski kociewskie
Przepis zachwalany na Cincin:
Składniki:
- 1 ,5 kg mąki
-25 dag smalcu
-0,5 kg miodu pszczelego
-5 jaj
-1 szkl. cukru
-2 łyżeczki amoniaku
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 szklanka mleka
przyprawy:
-2 łyżeczki cynamonu (dałem 4 łyżeczki)
-2 łyżeczki goździków (mielonych) (dałem 4 łyżeczki)
-2 łyżeczki gałki muszkatołowej (startej) (dałem 4 łyżeczki)
-pół łyżeczki pieprzu (dałem 1 łyżeczkę)
Wykonanie
Cukier, miód, mleko i smalec roztopić, wlać do miski z mąką i przyprawami.
Od razu wymieszać (uwaga !!! jest gorące) drewnianą łyżką i stopniowo dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać sodę i amoniak wymieszany w małej ilości wody.
Dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na kilka dni (nawet do dwóch tygodni) w chłodne miejsce.
Porcjami wyjmować ciasto, uformować wałeczek i pokroić go na dwucentymetrowe kawałki (jak małe kopytka).
Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 st. C w około 20 minut.
Przygotować rzadki lukier. Do lukru partiami wkładać wystudzone ciasteczka. Delikatnie wymieszać tak, aby całe pokryły się lukrem i szybko wyjąć, aby ociekły.
Rozłożyć fefernuski na stole i co jakiś czas przewracać, aby równomiernie obsychały. Gdy już będą bardzo suche, włożyć je do
pojemników.
W szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i długo zachowują aromat.
Edit
Po 7 dniach: ciasto bardzo elastyczne i łatwo się robi wałeczek. Po upieczeniu (uwaga na temperaturę i czas pieczenia aby się nie przypaliły) bardzo chrupiące ale już następnego dnia zaczynają mięknąć. Dodatek podwójnej porcji przypraw jest bardzo uzasadniony.
Bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z kuchni kociewskiej
Produkt zarejestrowany na Ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Oj piekny tradycyjny przepis. Już wiem, że bedzie pieczone. Super, że go wynalazłeś )
OdpowiedzUsuńNo i proszę, oto moje fefernuski. Okazały się przebojem
Usuń