wtorek, 8 lipca 2014

Bajgle - Lipcowa Piekarnia




Od dłuższego czasu szykowałem się do upieczenia bajgli. Naczytałem się o różnicach miedzy bajglami a obwarzankami. Dowiedziałem się, że najlepsze bajgle pieczone są w Nowym Yorku. I brakowało mi tylko okazji…

LipcowaPiekarnia chyba specjalnie dla mnie, zaproponowała wspólne pieczenie bajgli J

Dzięki Monice z gotujebolubi poznałem przepisy na dwie wersje, z których wybrałem oczywiście tą slow. Bardzo pomocny okazał się także filmik podany przez autorkę przepisów (przepis z filmiku poniżej). Bardzo ciekawe przepisy można znaleźć także na stronie Leili Lindholm.
Moje uwagi:
>Szukałem mąki wysoko glutenowej i znalazłem semolinę, którą użyłem w mieszance z pszenną 650 (750 będę miał za kilka dni).
>Do ciasta właściwego dodałem 1 łyżkę słodu drastycznego.
>Po pierwszym wyrastaniu (1 godzina) cisato wychodziło z miski i obawiałem się co będzie dalej. Po złożeniu umieściłem w lodówce a rano ciasto wypełniło „pół” lodówki J.
>Pierwszą patię piekłem ok. 35 min aby kolor był odpowiedni.
>Drugą partię wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 230 st i spryskałem piekarnik wodą. Temperaturę zmniejszyłem do 200 st. I piekłem 25 min.

Uważam, że można spokojnie piec w wyższej temperaturze – na filmiku temp. pieczenia wynosi 475st. Ale ciasto nie zawiera miodu.
Precle pieczone dłużej mają bardziej chrupiącą skórkę ale w środku są mięciutkie. Pieczone krócej z wyższą temp. są bardziej miękkie.
Jedne i drugie są za to SMAKOWITE i bardzo dziękuję za przepis.

Bajgle w wersji slow:
150 g mąki typ 750
150 ml wody
szczypta drożdży
2 łyżki zakwasu pszennego (opcjonalnie i oczywiście dodałem )

Wszystkie składniki zmieszaj w misce i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (ok. 8). Następnie do zaczynu dodaj:
600 g mąki
350 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
6,5 g drożdży suszonych
Ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, następnie przełóż na blat, rozpłaszcz i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin.
Po tym czasie podziel ciasto na ok 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut. W każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.



W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie.




Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.
Obgotowane bajgle posmaruj roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Połóż ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.



 

 
 
 
Bajgle w wersji fast:
750 g mąki typ 550
500 g letniej wody
7 g drożdży instant
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
1 jajko
sezam, mak
Z podanych składników (oprócz jajka) wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełóż je do lekko naoliwionego naczynia i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 – 15 części. Uformuj z każdej kulkę i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.
Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanóż z jednej strony w sezamie lub/i maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć.

Przepis z filmiku

270g mąki wysoko glutenowej,
270g wody,
¼ łyżeczki drożdży
Wymieszać i pozostawić na 8 godzin w temp. pokojowej lub na noc w lodówce.
Następnie dodajemy
275g wody,
¾ łyżeczki drożdży
655g mąki,
6g słodu diastycznego,
17 g soli
Wyrabiamy ok. 1 min. na pierwszej prędkości i 5 min na drugiej. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin - do podwojenia objętości.
Formujemy bajgle wg filmiku J i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Gotujemy w wodzie z dodatkiem syropu słodowego- po 30sek z każdej strony.
Bajgle studzimy w wodzie z lodem a  piekarnik rozgrzewamy z kamieniem do pieczenia, do temp. 475 st. przez ok. 1,5 godziny !!!???
Mokre precle obtaczamy z jednej strony w maku i sezamie z odrobiną soli i umieszczamy na deseczce do pieczenia bajgli !!?? nasionami w dół. Pieczemy 4 min i zdejmujemy z deseczki i nasionami do góry pieczemy na kamieniu ok. 12-14 min; i są gotowe J ).

Wspólnie bajglowali:
Arnikowa kuchnia
By było przyjemniej
Fabryka kulinarnych inspiracji
Forks’N’Canvas
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magia w kuchni
Moje małe czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Poradniczanka
Smakowity chleb
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia

29 komentarzy:

  1. Super Guciu!
    Dziękuję za bajglową przygodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za okazję do skorzystania z bajglowej przygody

      Usuń
  2. O jakie cuda wyszły , z ta semolina świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie mam pewności co do semoliny ale z całą pewnością mąka musi mieć sporo glutenu.

      Usuń
  3. Fantastyczne! Cenne uwagi! Dziękuję za wspólne lipcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także dziękuję i czekam na kolejne wspólne pieczenie.

      Usuń
  5. Guciu, cudenka porobiles! A z maka wysokoglutenowa to dobry pomysl. U mnie to chyba chlebowa. Jednak upieklam na zwyklej i byly pyszne. Dziekuje za wspone pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarko, mąka chlebowa wysokoglutenowa powinna być idealna ale do wspólnej piekarskiej zabawy ideały nie są potrzebne :-)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Super bajgle będą przy kolejnym razie. Do kolejnego pieczenia.

      Usuń
  7. Ja też się do nich przymierzałam od dłuższego czasu;)
    Szkoda tylko, że tym razem nie miałam czasu na wersję slow,
    ale wszystko jest do nadrobienia;)
    Do następnego!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalio, warto znaleźć czas na dłuższą zabawę.
      Do następnego !:)

      Usuń
  8. Te nasze wspólne wypieki pozwalają poznać wiele smaków. :)
    Twoje bajgle perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, masz rację co do wspólnego pieczenia - z całą pewnością nie wypróbowałbym wielu przepisów bez witrualnego towarzystwa i wiele bym stracił. Dziękuję i do kolejnego spotkania.

      Usuń
  9. Wnętrze mają perfekcyjne! Gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aciri, dziękuję i czekam na kolejne wspólne pieczenie.

      Usuń
  10. Obłędne, piękny miąższ i tyle ziarenek... Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także dziękuję za bajglowe towarzystwo.

      Usuń
  11. Cudne! Z uwag skorzystam przy kolejnym pieczeniu..:)! Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością są warte wypróbowania i dopracownia najlepszego smaku. Ja także dziękuję za wspólne pieczenie.

      Usuń
  12. Z kręceniem okrągłości miałem problem chyba trzeba mieć paluszki a nie palce :-) Pozdrawiam i do następnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja przegapiłam ten filmik, dzięki za wklejenie! Pięknie Ci się upiekły :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne i pyszne :) Ja też nie mogłam się zebrać by upiec, a dzięki Amber okazja się nadarzyła, a pieczenie w grupie jest o wiele przyjemniejsze! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mistrzowskie, bardzo smakowite! Dziękuję za wspólny czas:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie udało mi sie tym razem wspólnie upiec, ale na pewno bajgle "popełnię" , Twoje zdjecia najbardziej mnie zachęcają. Są piekne i profesjonalne.

    OdpowiedzUsuń
  17. O jakie cudne:-) Jak patrzę teraz na Twoje, to mam ochotę na powtórkę:-) Cenne uwagi:-) Dzięki za wspólny czas. Przepraszam, że dopiero teraz, ale byłam na wakacjach:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychota :)

    Zapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń