Smacznego nowego 2014 roku.
Kolejne doświadczenie chlebowe: 260 zakwasu pszennego, 150g wody, 350 g mąki orkiszowej typ 700, 150g mąki żytniej typ 720, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka miodu. Maszyna wyrabia, wkładamy do foremki, przecinam wzdłuż do samego dna. Wyrasta ok 1,5 godziny. Pieczony 15 min w 230st. i 20 min w 200 st.
Skórka chrupiąca, miąższ bardzo elastyczny o delikatnym smaku.
Litewski - ostatnio obowiązkowy każdego tygodnia.
Miche prawie wg Hamelmana.
O matko, padłam na podłogę. Zanim się pozbieram poproszę o przepis na chleb litewski. To chleb z tego wpisu: http://kuchniagucia.blogspot.com/2013/11/chleb-litewski-kolejna-odsona.html ?
OdpowiedzUsuńProponuję szybko się podnieść i upiec ten chlebek - dla mnie najbardziej przypomina smak oryginału.
UsuńAdres wpisu się zgadza.
Pozdrawiam