poniedziałek, 28 czerwca 2021

Weggli - szwajcarskie bułeczki w Czerwcowej Piekarni





 

Na kilka dni temperatura się obniżyła i mogłem się przenieść z pieca chlebowego do domowego piekarnika aby upiec letnie bułeczki, które Piekarnia Amber zaproponowała w czerwcowym menu.
Weggli to szwajcarskie bułeczki a przepis pochodzi z boga Streusel.
Bułeczki są proste w wykonaniu ale mają charakterystyczny przedziałek, który mi nie wyszedł. Sekret polega na bardzo dobrym podzieleniu uformowanych bułeczek bez ich przecinania. Przedziałek się wyprostował i miałem wspaniale delikatne bułeczki, które mogły by stanowić bazę do burgera lub pysznych kanapeczek.

Moje uwagi:
- dodałem mieszankę mąki manitoba 0 (100g) i 750 (400g)
- ekstrakt słodowy zastąpiłem słodem pszenicznym,
- bułeczki są wspaniale delikatne i długo utrzymują świeżość. 


Weggli (podaję za Amber)

przepis z boga Streusel
15 bułek
500 g mąki pszennej białej
12 g soli
6 g cukru
6 g ekstraktu słodowego ( może być miód)
30 g świeżych drożdży
320 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
55 g masła

do posmarowania:
15 g żółtka jajka (ok. 1 szt.)
10 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu mlecznego) (ok. 1 łyżka stołowa)

Odważ białą mąkę, cukier i ekstrakt słodowy, wkrusz do nich świeże drożdże, dodaj pełne mleko.
Zmiksuj wszystko razem przez 5 minut na pierwszej prędkości robota kuchennego, aby uformować ciasto.
Dodaj zimne masło w kawałkach i wyrabiaj przez kolejne 5 minut na pierwszej prędkości miksera.
Dodaj sól, zwiększ obroty miksera do drugiej prędkości i zagniataj wszystko przez kolejne 5 minut, aby powstało elastyczne, miękkie ciasto, które można bardzo cienko wyciągnąć.
Ciasto pozostaw w misce robota kuchennego, przykryj (np. rozciętą plastikową torbą lub ręcznikiem kuchennym) i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Podziel ciasto na 15 kawałków (ok. 60 g każdy), uformuj z nich okrągłe bułeczki i rozłóż na trzech blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na kolejne pół godziny.
Użyj drewnianego patyka ( Szwajcarzy mają specjalne deseczki do Weggli) zanurzonego w mące, aby dobrze wycisnąć kawałki ciasta na środku, tak aby spód tacy przeświecał przez ciasto w miejscu, w którym jest naciskany, ale ciasto nie jest całkowicie przecięte. Przykryj i odstaw ciasto na 15 minut.
Aby zrobić smarowidło jajeczne, wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Niech ciasto wyrośnie jeszcze przez 30 minut (już bez przykrycia).
Piekarnik nagrzej do 220°C (grzanie górne i dolne).
Ponownie posmaruj Weggli pastą jajeczną i włóż do rozgrzanego piekarnika dwie blachy (jedną na dolnej szynie i jedną na drugiej od góry). Natychmiast obniż temperaturę piekarnika do 200 ° C.
Po 2 minutach otwórz na chwilę drzwi piekarnika, spryskaj ścianki piekarnika dużą ilością wody, zamknij drzwiczki piekarnika i piecz Weggli przez kolejne 7 minut.
Następnie zamień górną tacę na dolną, piecz Weggli przez kolejne 8 minut i wyjmij je z piekarnika.
Od razu upiecz trzecią partię bułek na dolnej szynie (nie trzeba zmieniać na drugą górną szynę). Ponieważ w piekarniku pozostała tylko jedna blacha, Weggli mogą być gotowe po 15 minutach.
Po upieczeniu ostudź Weggli na kratce.

Bułeczki piekli

Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie

6 komentarzy:

  1. Ale puszyste bułeczki! Wyglądają naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie puszyste, wiadomo mistrz je robił

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i niezwykle puszyste. Te bułki są wyjątkowe.
    Dziękuję za czerwcowe chwile przy piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Guciu ja widzę przedziałek, nie jest źle. Piękne - rumiane i puszyste. Dzięki za wspólny czas, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  5. Guciu one są piekne te Twoje bułeczki a przedziałek następnym razem będzie głębszy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Guciu, przedziałek widać, a bułeczki mają piękny wygląd.
    Znakomicie było piec w czerwcu w Twoim towarzystwie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń