poniedziałek, 18 listopada 2024

Duński chleb na zakwasie w Listopadowej Piekarni

 



Chleby duńskie są w grupie najczęściej przeze mnie pieczonych, ze względu na przewagę mąki żytniej, dodatek ziaren oraz lekką słodycz słodu/melasy/miodu/piwa.
Propozycja Listopadowej Piekarni, jak co miesiąc :), bardzo mnie zaintrygowała i postanowiłem zwiększyć sobie przyjemność wypiekając wersję 4x.

Moje uwagi:
- zabrakło mi nasion konopii łuskanej i zastąpiłem ją zwiększoną ilością siemienia (brązowe i złote), słonecznika i dodałem sezamu,
- na podbicie aromatu do ciasta dodałem kminek,
- miód zastąpiłem słodem jęczmiennym oraz melasą buraczaną,
- chlebek z całą pewnością będzie pieczony systematycznie.

Duński chleb na zakwasie

Rugbrød med surdej przepis i zdjęcie z bloga vaklsemollen.dk

75 g łamanych ziaren żyta
75 g ziaren słonecznika
75 g siemienia lnianego
15 g nasion chia
15 g nasion konopi
250 g wody (do moczenia ziaren i nasion)
220 g letniej wody
200 g zakwasu żytniego ( można zastąpić 15 g drożdży)
50 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej chlebowej
2 łyżki miodu/melasy
17 g soli

forma o pojemności 2 litrów

Dokarm swój zakwas mąką żytnią i odstaw na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej.
Włóż nasiona i ziarna do miski i wymieszaj je z wodą. Pozostaw je do namoczenia, aż zakwas będzie gotowy do użycia.
Gdy zakwas będzie już gotowy, do miski wlej wodę, dodaj zakwas, namoczone ziarna i nasiona, mąkę, miód i sól, wymieszaj. Ciasto na chleb żytni najłatwiej wymieszać w mikserze. Zagniataj ciasto przez 5-8 minut przy niskiej/średniej prędkości.
Formę na chleb żytni wysmaruj masłem i włóż do niej ciasto, wygładź je wilgotną łyżką. Jeśli chcesz, posyp z wierzchu małą garścią nasion słonecznika.
Przykryj i pozostaw chleb żytni do wyrośnięcia na 5-6 godzin w temperaturze pokojowej. Chleb żytni musi wyrosnąć do ok. 80-90% formy i ma bąble na powierzchni – wtedy ciasto jest gotowe do pieczenia.
Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz chleb przez 1 godzinę i 20 minut.
Wyłóż chleb na kratkę do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w torbie w temperaturze pokojowej.

Dobra rada: choć jest to przepis na chleb żytni na zakwasie, to bez problemu upieczecie go także na drożdżach. Jeżeli nie posiadasz zakwasu możesz go zastąpić 15 g. drożdży.  


1 komentarz:

  1. Twój chleb jak z duńskiej piekarni. Wspaniały środek, pysznie miękki. Dziękuję za listopadowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń