Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne:
Przepis od https://martaullmann.com/dinkel-stangen-mit-kuerbiskernen-und-kaese/
Składniki
Tangzhong
20 g mąki orkiszowej 630
100 gramów wody
Podgrzewać do temp. 65C. Ostudzić przez min. 4 godziny (można przechowywać w lodówce).
20 g mąki orkiszowej 630
100 gramów wody
Podgrzewać do temp. 65C. Ostudzić przez min. 4 godziny (można przechowywać w lodówce).
Zakwas
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g wody o temperaturze 30°C
5g starter z lodówki
Wymieszać i pozostawić na noc.
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g wody o temperaturze 30°C
5g starter z lodówki
Wymieszać i pozostawić na noc.
Ciasto
Tangzhong
Tangzhong
Zakwas
510 g mąki orkiszowej 630
165 gramów wody
12 gramów soli
9 g słodu piekarskiego (nieaktywnego)
14 gramów oleju
6 gramów drożdży
510 g mąki orkiszowej 630
165 gramów wody
12 gramów soli
9 g słodu piekarskiego (nieaktywnego)
14 gramów oleju
6 gramów drożdży
Posypka
60 g tartego sera Emmentaler
60 g posiekanych pestek dyni
60 g posiekanych pestek dyni
1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
2. Następnie przykryć i pozostawić w misce na 40 minut.
3. Podzielić na 70 g kawałki i uformować kule.
4. Przykryć i pozwolić odpocząć przez 10-15 minut.
2. Następnie przykryć i pozostawić w misce na 40 minut.
3. Podzielić na 70 g kawałki i uformować kule.
4. Przykryć i pozwolić odpocząć przez 10-15 minut.
Formowanie
1. Każdą kulę wałkować na podłużny prostokąt długości około 30 cm i zawijać "proste" rogale. Posmarować/spryskać wodą i posypać mieszanką pestek dyni i sera.
2. Ułożyć na kawałku papieru do pieczenia.
3. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut.
4. Wstawić do lodówki na noc.
1. Każdą kulę wałkować na podłużny prostokąt długości około 30 cm i zawijać "proste" rogale. Posmarować/spryskać wodą i posypać mieszanką pestek dyni i sera.
2. Ułożyć na kawałku papieru do pieczenia.
3. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut.
4. Wstawić do lodówki na noc.
Upiec
Piec w temperaturze 250°C spadającej do 230°C z parą przez 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Piec w temperaturze 250°C spadającej do 230°C z parą przez 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz