Flat breads to rodzaj, płaskiego, pieczywa, który można spotkać w wielu kuchniach świata.
Dzięki Amber odkryłem Manakisz, a że zatar mam cały czas pod ręką, mogłem się na chwilę przenieść do kuchni jerozolimskiej.
Manakisz ib zatar
8-10 placków
ciasto
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli400 ml zimnej wody
540 g mąki pszennej + ok. 60 g do wyrabiania ciasta
Ugnieć w naczyniu drożdże i sól. Wlej wodę. Dodaj prawie całą mąkę i wyrób gładkie ciasto. Może być trochę lepkie, ale nie za rzadkie. Przykryj je folią i wstaw do lodówki na całą noc.
Kamień do pizzy lub blachę rozgrzej do 250 st. C.
Wyjmij ciasto z lodówki i ponownie je zagnieć. Uformuj 10 -12 kulek. Nakryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia an 30 minut. Rozwałkuj kulki na placki o grubości około pół centymetra.
6-7 łyżek zataru
50 ml oliwy
W misce wymieszaj zatar z oliwą, ucieraj, aż masa zyska konsystencje pesto. Nałóż masę na rozwałkowane placki. Piecz około 5 minut.
Podawaj z oliwą, pomidorami i miętową herbatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz