niedziela, 28 sierpnia 2022

Chleb pełnoziarnisty gryczany z sezamem



Na blogu www.thefreshloaf.com można znaleźć wiele ciekawych przepisów oraz informacji i doświadczeń.
Tym razem spodobał mi się chleb z dużym dodatkiem sezamu oraz mąkami gryczaną, żytnią i pszenną.
Chlebek wyszedł wyśmienity z bardzo wyraźnym smakiem prażonego sezamu.

Chleb pełnoziarnisty gryczany z sezamem

Źródło: https://www.thefreshloaf.com/node/70722/whole-rye-wheat-and-buckwheat-beer-sourdough-black-and-white-sesame-seeds

Zakwas
80g pszenna pełnoziarnista
80g żytnia razowa
160g woda
7g starter
Wymieszać i pozostawić na 11-12 godzin.

Ciasto
83g pszenna pełnoziarnista
83g żytnia razowa
36g gryczana razowa
117g woda
50g piwo Ale
9g sól
50g słód jęczmienny (może być miód)
166g prażony sezam

Wymieszać mąki i sól. Dodać słód, sezam i mąkę gryczaną. Połączyć wodę z piwem i wlać do misy.
Mieszać wszystkie składniki do dobrego połączenia.
Wstępna fermentacja 30 min.
Przełożyć do foremki, posypać mąką żytnią razową lub pszenną razową.
Wyrastanie 30 min – na powierzchni będzie widać „pęknięcia”.
Naciąć w X mokrą żyletką.
Pieczenie z parą w temp. 235C przez 50-60 min, po 25 minutach wypuścić parę.
Kroić po min. 8 godzinach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz