Na forum cincin.cc trwa tydzień rogalikowy i z tej okazji, znalazłem bardzo ciekawy przepis i upiekłem, bardzo smaczne, piwne rogaliki. Przepis podał brooot.de na Instagramie .
Przepis i filmik znajduje się także na stronie brooot.de.
Starter (biga)250g mąka pszenna typ 550
165g wody
1g drożdży
Wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej przez 2 godziny potem w lodówce na noc.
Gotowane ziemniaki
100g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
Cebula
1 duża szalotka/cebula usmażona, przez 10min, z 1/2 łyżeczki miodu
Ciasto
Starter z lodówki wyciągamy 20 min przed mieszaniem
5g drożdży
350g mąka pszenna typ 550
50g mąki żytniej 1150 (1400, ja dodałem 997)
50g mąki orkiszowej razowej
100g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków 2 temp. pokojowej
240g ciemnego piwa, ugotowanego i schłodzonego do temperatury pokojowej
25g masła w temp. pokojowej
Rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę a następnie smarujemy białkiem z jajka i posypujemy, kminkiem, makiem, sezamem.
Ciasto
Starter z lodówki wyciągamy 20 min przed mieszaniem
5g drożdży
350g mąka pszenna typ 550
50g mąki żytniej 1150 (1400, ja dodałem 997)
50g mąki orkiszowej razowej
100g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków 2 temp. pokojowej
240g ciemnego piwa, ugotowanego i schłodzonego do temperatury pokojowej
25g masła w temp. pokojowej
10g dodatkowej woda (basinage)
1 duża cebula/szalotka podsmażona z 1/2 łyżeczki miodu
14g soli (dodać pod koniec mieszania)
Mak, sezam, kminek na posypkę
1 duża cebula/szalotka podsmażona z 1/2 łyżeczki miodu
14g soli (dodać pod koniec mieszania)
Mak, sezam, kminek na posypkę
W misce miksera wymieszać starter z piwem, ziemniakami i cebulką. Dodać mąki i wyrabiać ok., 5 minut. Dodać w 3-4 częściach masło, cały czas wyrabiając a następnie dodatkową wodę i sól. Wyrabiać jeszcze 3-5 minut.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem do wyrastania/składania.
Składania:
30 min stretch and fold - rozciągamy ciasto z każdej strony (mocne rociąganie)
30 min coil fold - podwijamy ciasto a każdej strony (delikatniejsze składanie)
30 min coil fold
Łącznie 2 godziny wyrastania.
Dzielimy ciasto na kulki o wadze około 150g, zostawiamy na 10 minut a następnie wałkujemy na cienkie paski i zwijamy rogaliki :)
30 min stretch and fold - rozciągamy ciasto z każdej strony (mocne rociąganie)
30 min coil fold - podwijamy ciasto a każdej strony (delikatniejsze składanie)
30 min coil fold
Łącznie 2 godziny wyrastania.
Dzielimy ciasto na kulki o wadze około 150g, zostawiamy na 10 minut a następnie wałkujemy na cienkie paski i zwijamy rogaliki :)
Rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę a następnie smarujemy białkiem z jajka i posypujemy, kminkiem, makiem, sezamem.
Pieczemy w 220C przez 25 min.
Skład i wygląd, że czapki z głów, Adam jak zawinąć tak pięknie?
OdpowiedzUsuńJuż dodałem przykładowe filmiki (pod przepisem) ze zwijaniem rogali.
UsuńDobre nie tylko do piwa ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, idealne na śniadanie i podjadanie :)
Usuń