sobota, 5 lutego 2022

Rogaliki piwne i do piwa

 





Na forum cincin.cc trwa tydzień rogalikowy i z tej okazji, znalazłem bardzo ciekawy przepis i upiekłem, bardzo smaczne, piwne rogaliki. Przepis podał brooot.de na Instagramie .

Przepis i filmik znajduje się także na stronie brooot.de.

Starter (biga)
250g mąka pszenna typ 550
165g wody
1g drożdży
Wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej przez 2 godziny potem w lodówce na noc.

Gotowane ziemniaki
100g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

Cebula
1 duża szalotka/cebula usmażona, przez 10min, z 1/2 łyżeczki miodu

Ciasto 
Starter z lodówki wyciągamy 20 min przed mieszaniem
5g drożdży
350g mąka pszenna typ 550 
50g mąki żytniej 1150 (1400, ja dodałem 997)
50g mąki orkiszowej razowej
100g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków 2 temp. pokojowej
240g ciemnego piwa, ugotowanego i schłodzonego do temperatury pokojowej
25g masła w temp. pokojowej
10g dodatkowej woda (basinage)
1 duża cebula/szalotka podsmażona z 1/2 łyżeczki miodu
14g soli (dodać pod koniec mieszania)
Mak, sezam, kminek na posypkę

W misce miksera wymieszać starter z piwem, ziemniakami i cebulką. Dodać mąki i wyrabiać ok., 5 minut. Dodać w 3-4 częściach masło, cały czas wyrabiając a następnie dodatkową wodę i sól. Wyrabiać jeszcze 3-5 minut.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem do wyrastania/składania.
Składania:
30 min stretch and fold - rozciągamy ciasto z każdej strony (mocne rociąganie)
30 min coil fold -  podwijamy ciasto a każdej strony (delikatniejsze składanie)
30 min coil fold 
Łącznie 2 godziny wyrastania.

Dzielimy ciasto na kulki o wadze około 150g, zostawiamy na 10 minut a następnie wałkujemy na cienkie paski i zwijamy rogaliki :)
 
Rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę a następnie smarujemy białkiem z jajka i posypujemy, kminkiem, makiem, sezamem.

Pieczemy w 220C przez 25 min.

Jak zwijać rogaliki: KLIK lub KLIK2

4 komentarze:

  1. Skład i wygląd, że czapki z głów, Adam jak zawinąć tak pięknie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dodałem przykładowe filmiki (pod przepisem) ze zwijaniem rogali.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, idealne na śniadanie i podjadanie :)

      Usuń