niedziela, 24 października 2021

Chleb jasny żytni z czarnuszką i słonecznikiem





Zawsze z ciekawością oglądam przepisy na chleby żytnie, szukając inspiracji i ciekawych smaków.

Tym razem prosty przepis z dużą ilością czarnuszki i dodatkiem miodu znalazłem na instagramowym wpisie @chlebospis "Jasny żytni z czarnuszką i słonecznikiem."

Moje uwagi:
- prosty w wykonaniu,
- bardzo aromatyczny,
- miękisz wyjątkowo elastyczny,
- następnym razem słonecznik podprażę,
- wyśmienity !!!


Żytni z czarnuszką i słonecznikiem

Etap 1
Wymieszać:
•20 g aktywnego zakwasu żytniego
•160 g wody
•80 g mąki żytniej typ 2000
•80 g mąki żytniej typ 720

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić wyrastania w temperaturze pokojowej na 8-16h (u mnie było 15h)

Etap 2
Do zaczynu dodać:
•40 g mąki pszennej typ 750
•200 g mąki żytniej typ 720
•8 g soli
•160 g wody
•20 g miodu
•40 g nasion słonecznika
•2 łyżki nasion czarnuszki



Wymieszać ciasto łyżką, przełożyć do keksówki posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Odstawić do wyrastania na 2-6h. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów foremki rozgrzać piekarnik do 250C( bez termoobiegu). Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec kolejne 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz