niedziela, 17 grudnia 2017

Kletzenbrot - chleb z suszonych gruszek



W poszukiwaniu świątecznych chlebów ...
Kletzenbrot w dialekcie austriackim znaczy: chleb z suszonych gruszek brzmiało bardzo intrygująco i od razu przystąpiłem do poszukiwania suszonych gruszek :-)
Przepisów znalazłem wiele ale postanowiłem skorzystać z tego.
Moje uwagi:
- bardzo duża ilość bakalii na stosunkowo małą ilość mąki - trzeba jeszcze popróbować,
- nie wiem do czego należy użyć wody po moczeniu owoców i (zamiast wody po migdałach) użyłem    jej do smarowania chlebów w trakcie pieczenia,
- nie dodajemy cukru - całość jest wystarczająco słodka,
- piekłem bez foremki i nie udało uzyskać się kształtnego bochenka,
- po upieczeniu nie trzymał formy ale po tygodniu struktura jest już bardziej zwarta ...
- mimo nie najładniejszego wyglądu co do struktury, smak jest niesamowity i rekompensuje
  wygląd !!!

Kletzenbrot

200 g suszonych gruszek
100 g suszonych fig
50 g świeżych daktyli
250 g orzechów laskowych
po 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
50 g rodzynek sułtanek
6 łyżek białej wódki z gruszek
po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy piernikowej
po 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego i anyżu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
100 g pełnoziarnistej mąki żytniej
50 g pełnoziarnistej mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
1/8 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
42 g drożdży
2 łyżki masła i jeszcze trochę do nasmarowania blachy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
25 g nieobranych migdałów

Włożyć suszone owoce do garnka i zalać 400 ml wody. Zostawić na noc. Następnego dnia gotować 20 minut. Odcedzić, a wywar zachować na później.
Pokroić niezbyt drobno owoce. Z daktyli wyjąć pestki, a miąższ pokroić wzdłuż w paski. Orzechy laskowe posiekać grubo, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową – drobno.
Wszystkie składniki włożyć do miski. Zmieszać z sułtankami, wódką z gruszek, cynamonem, przyprawą do pierników, nasionami kopru włoskiego i anyżu oraz mieloną kolendrą. Przykryć i odstawić.
W innej misce zmieszać mąkę żytnią i pszenną. Zrobić na środku wgłębienie. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Zmieszać 2 łyżki mleka z 1 łyżeczką cukru. Rozkruszyć drożdże i wrzucić do mleka; odczekać 5 minut, aż się rozpuszczą. Raz zamieszać.
Wlać rozpuszczone drożdże do wgłębienia w mące i lekko przysypać z wierzchu. Przykryć miskę ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przetopić masło w rondelku. Dodać do miski z mąką resztę mleka, masło, sok z cytryny, cukier waniliowy i sól. Zagnieść składniki, żeby powstało gładkie ciasto, które przestanie kleić się do miski. Nakryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 11/2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Zagnieść mieszaninę owoców wraz z ciastem. Posypać blat mąką. Ułożyć na nim ciasto i uformować w kształt bochenka. Przykryć i znów pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Zagrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować blachę masłem. Wrzucić migdały do wrzątku, krótko w nim potrzymać, a potem odcedzić i obrać ze skórki. Zachować wrzątek po migdałach.
Udekorować bochenek migdałami, wciskając je nieco w ciasto. Posmarować wywarem z migdałów i piec w nagrzanym piekarniku na dolnej szynie przez 1 godzinę, w tym czasie kilkakrotnie smarując wywarem z migdałów.
Do wypróbowania:
https://www.salzburgerland.com/de/magazin/weihnachtliches-kletzenbrot/
https://www.weekendbakery.com/posts/weekend-fruit-nuts-loaf-our-not-so-kletzenbrot/
https://www.saalbach.com/en/service/stories/kathi-s-christmas-fruit-loaf_m_2031

2 komentarze:

  1. Fantastyczny!
    Uwielbiam takie mocno bakaliowe wypieki.
    Chyba upiekę go na Nowy Rok...

    OdpowiedzUsuń
  2. W smaku jest niesamowicie wciągający w kolejną porcję :-)

    OdpowiedzUsuń