niedziela, 16 marca 2014

Chleb wiejski z ziemniakami podejście drugie

Korzystając z doświadczenia z Zapach chleba postanowiłem także ograniczyć ilość wody.
Użyłem 100g (w tym dniu używałem serwatki jaka pozostała mi po produkcji sera).
Bochenek rósł dosyć szybko ok. 3-4 godziny i już było widać pierwsze chwile "przerastania".
Piekłem na kamieniu w temp. początkowej 260 st.
Tym razem bochenek nie "rozlazł" się na boki a rósł w górę. Moim zdaniem pomogło: zmniejszenie ilości wody (mogłem dodać 20 g więcej), wyższa temeratura pieczenia i kleik żytni :-)
Teraz kanapeczki wychodzą pierwsza klasa.
 
Chleb Wiejski z ziemniakami
około 600 g ciasta potrójnie zakwaszonego
350 g mąki żytniej 720, białej
75 g maki wysokobiałkowej (Manitoba, może być tez chlebowa)
40 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
100-120 g wody
2 łyżeczki soli
na kleik:
czubata łyżeczka maki żytniej 720
Ciepłej wody tyle, aby rozprowadzić tę mąkę na papkę o gęstości ciasta naleśnikowego
 
Do wyrośniętego ciasta zakwaszonego dodać ziemniaki, sól i wodę. Dobrze wymieszać.
Dodać obie mąki i wyrobić ciasto. Mieszać do uzyskania jednolitego ciasta, około5-7 minut.
Ciasto zostawić na 10 minut.

Na posmarowanym oliwą i posypanym mąką blacie należy uformować bochenek i przełożyć go do kosza dobrze wysypanego mąką lub wyłożonego lnianą ściereczką. Ciasto zostawić do wyrośnięcia około 1,5 godziny w ciepłym miejscu (25 stopni).
Przełożyć wyrośnięty bochenek z kosza na łopatę i posmarować kleikiem żytnim.
Piec na rozgrzanym kamieniu w temperaturze 250 stopni z parą przez 5-10 minut, a następnie dopiekać bez pary w temperaturze 200-180 stopni przez 35-40 minut.
Po wyjęciu z pieca spryskać gorący bochenek wodą.
 

2 komentarze:

  1. Świetnie wyszedł! Równomiernie wyrośniety miekisz, jednolicie porowaty. Rewelacja! Cieszę się, że przepis sie sprawdza. Bez wątpienia na urodę chleba wpłynął dodatek serwatki.
    Już w najbliższym czasie wezme sie za produkcję sera, głównie twarogu, a bede go robic głównie dla pozyskania serwatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ten weekend serwatka została dodana do wszystkich chlebów i rzeczywiście zmienia strukturę (bardziej delikatny) i smak (lekka słodycz).
      Ps.
      Produkcja sera okazała się stosunkowo prosta a spore ilości serwatki do wykorzystania na wiele sposobów - polecam.

      Usuń