sobota, 30 listopada 2013

Chleb litewski - wspaniały


Już wiele razy próbowałem wiele przepisów na chleb litewski: ciemny, żytni, słodkawy z mocnym posmakiem kminku.
Tym razem znalazłem litewski przepis na http://www.malsena.lt/lt/receptai/juoda-duona/lietuviska-namine-duona.

I, jak na razie, to jest najlepszy chleb litewski jaki upiekłem !!!

Składniki:
Zakwas
200g zakwasu żytniego;
200g mąki żytniej razowej;
100g ciepłej wody.

Wymieszać i pozostawić na noc.
Ja zawsze używam zakwasu żytniego 3 fazowego czyli powinno być 500g  - do tej pory piekłem z 400-450g i było ok - pewnie zależy od mocy zakwasu.

100g mąki żytniej razowej;
120g mąki pszennej chlebowej (dałem typ 850)

10g kminku;
35g cukru (dałem melasę);
35g miodu;
15g soli morskiej;

2 łyżki kawy zbożowej (nie miałem słodu żytniego)
100g ciepłej wody.

Wykonanie
W wodzie rozpuścić cukier, melasę, miód i sól.
Dodać do zakwasu, wymieszać i dodać mąki i kminek. Wyrabiać robotem z hakiem ok. 1 minutę na 1 biegu i ok. 3 minuty na 2.
Ciasto jest luźne i klejące ale umożliwia tworzenie bochenka - użyłem rękawiczek lateksowych i oliwy.
Bochenek umieściłem w foremce wyłożonej papierem i zamknąłem w foliowej torbie na ok. 2,5-3 godziny - urosło dwukrotnie.
W piekarniku rozgrzałem kamień w temp. 245st.
Chlebek przełożyłem razem z papierem na kamień (bez foremki :-) ).
Pieczemy 15 minut w 245 st. i 30 min. w 200st. (ja piekłem 15 min. w 245, 15 min w 230 i 15 min. w 220).





4 komentarze:

  1. Napisz mi jeszcze czy do chleba dodac 400 g zakwasu czy 500 tak jak podajesz na początku czy z tych 500 odjąć 100?

    OdpowiedzUsuń
  2. Doroto, bardzo dziękuję za to pytanie - już poprawiłem i powinno być 500g.
    Ps.
    A ja piekłem: z 400g, z 450g i ani razu z 500 g :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Popełniłam go i teraz stygnie ale pachnie wspaniale, dzieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam , chleb przepyszny,pachnacy, intensywny w smaku, charaktrny,bezproblemowy.Robiłam z zakwasu dwu fazowego, nie miałam słodu dałam kawy. Dziekuje za przepis , pozdrawiam Betsetse.

    OdpowiedzUsuń