sobota, 2 listopada 2013

Chleb graham


Chleby żytnie są bardzo dobre i zdrowe ale czasami zdrowsze są pszenne razowe a zwłaszcza graham.
Nie ma zbyt wiele przepisów i postanowiłem skorzystać z przepisu Mirabbelki na Pszenny razowy.
Przepis:
Zaczyn:
400 g zakwas żytni 3 stopniowy w ostatni wieczór dokarmiony mąką pszenną 1850
Ciasto:
500g mąki graham (użyłem pszennej razowej typ 1850 - trochę dziwne oznaczenia ale mąka była bardziej razowa niż pszenna 1850)
300g mąki pszennej 650
300g wody (tutaj wiele na oko tak aby mieszanina wody i mąki była bardzo gęsta)
1,5 łyżki soli
1,5 łyżka melasy
1 łyżeczka kminku

Wykonanie:
Mąkę połączyć z wodą i krótko wymieszać w robocie, pierwszy bieg, przy użyciu haka ok. 2-3 min. - do połączenia z wodą. Pozostawić na ok 20 minut pod przykryciem.
Dodać zakwas i wyrabiać na drugim biegu. W niewielkiej ilości wody rozpuścić sól i melasę i dodać do ciasta razem z kminkiem. Wyrabiać ok. 10 minut - ciasto jest dość luźne bardziej do przekładania do formy niż wyrabiania na stolnicy ale pokazuje, że odchodzi od miski.
Pozostawić na 5 minut i jeszcze raz wyrobić ok 5 minut.
Przykryć folią i pozostawić na ok. 1 godzinę poczym jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Wierzch ciasta posmarować olejem - można posypać ziarnami siemienia lnianego lub innymi i lekko przyklepać :-). Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia - u mnie po ok. 2 godzinach przyrosło prawie dwu krotnie.
Piekarnik rozgrzać do 235st. włożyć chlebki i piekarnik kilka razy spryskać wodą. Po ok. 10 minutach otworzyć na chwilę piekarnik aby pozbyc się pary.
Piekłem ok. 20 minut w 235st  a następnie 15 minut w 220st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz