niedziela, 24 listopada 2013

Brownies bez mąki



Nie ma nic lepszego, na jesienne dni jak czekolada:
Wg http://www.kwestiasmaku.com/desery/brownie/brownie_z_orzechami/przepis.html

Składniki:
200 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao)
200 g masła
150 g cukru trzcinowego (100g trzcinowego i 50g muscavado)
100 g czerwonych porzeczek z nalewki (w oryginale 150 g orzechów)
220 g mielonych migdałów (w oryginale 150g mąki żytniej razowej)
szczypta soli morskiej
2 łyżki kakao
5 jajek

  na wierzch - 100 g mlecznej czekolady, startej na wiórki

Blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm lub 23 x 23 cm, ewentualnie okrągła tortownica 26 cm posmarowane masłem.

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
  • Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
  • Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z orzechami.
  • Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut. Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika

2 komentarze:

  1. Jaakie ono wilgotne w środku- najlepsze<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 19 minut wystarczyło - środek dla największych łasuchów czyli dla mnie :-)

      Usuń