niedziela, 14 lipca 2013

Żytni z żurawiną i orzechami

 


To jest jeden z najłatwiejszych w wykonaniu chlebków ale też jeden z najsmaczniejszych :-)
Składniki:
230 g zakwasu aktywowanego przez 3 dni (dokarmianie rano i wieczorem mąką i wodą)

80 g wody (ciepła ok. 40st)
1 łyżka cukru muscavado (ma charakterystyczny smak, można zastąpić miodem lub cukrem brązowym)
1 łyżeczka soli (morskiej)
35 g melasy (charakterystyczny smak, tym razem dodałem skrystalizowanej z trzciny cukrowej)
1/2 - 1 szklanka żurawiny
1/2 szklanki orzechów (najczęściej dodaję laskowe, laskowe prażone - włoskie też bardzo dobrze pasują)
190 g mąki żytniej 720 (można eksperymentować: mąka drobna chleb bardziej "puszysty")
Wykonanie:
W wodzie rozpuszczamy sól, cukier i melasę. Mieszamy z zakwasem, dodajemy żurawine i orzechy.
Wsypujemy mąkę i krótko mieszamy - ciasto powinno być bardzo gęste i najlepiej mieszać drewnianą płaską szpatułką-łyżką.
Przekładamy do wysmarowanej olejem foremki, wierzch wyrównujemy dłonią z olejem.
Proporcje na małą keksówkę (20cmx10cm), ciasto wypełnia ok. 3/4 foremki. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-2,5 godziny - ciasto powinno podrosnąć do brzegów lub trochę więcej - słabo wyrośnięte będzie pękało w trakcie pieczenia.
Pieczemy w gorącym piekarniku: 15 min. w 230 st. a następnie temeraturę  obniżamy do 200 st. i pieczemy 40 min.
Chlebek studzimy na kratce a kroić mozemy dopiero po ok. 10 - 20 godzinach :-)

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny i kuszący chleb :) chętnie spróbuję , tylko mam obawy z tym okresem czekania na krojenie ;) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej piec prawie w nocy, kiedy się bardziej chce spać niż jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Guciu piekne te chleby, a ten z żurawina, w przekroju serce wyglada obłednie. Skąd taka forma? Jak ona wygląda?

    OdpowiedzUsuń
  4. sercowa forma też mnie interesuje :)

    OdpowiedzUsuń