niedziela, 2 czerwca 2013

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

 
Zainspirowany przepisem Małej_Mi na Chleb pszenny z płatkami owsianymi dokonałem małej modyfikacji zastępując drożdże zakwasem pszennym (tym razem aktywowanym mąką pszenną 1850). Na 500 g mąki dodaję 400g zakwasu i ilość płynów zmniejszam o ok. połowę. Chleb bardzo dobrze wyrabia się w maszynie na programie 1,5 godziny. Konsystencja ciasta jest bardziej luźna.
Od dłuższego czasu dodaję do chlebów pszennych razowych słodu zamiast cukru.
Chlebek wyszedł delikatny i do dalszego eksperymentowania :-)


8 komentarzy:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pana blogiem, proszę o kontakt:)
    wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Gucio, czy wszystko w porządku ? Mam nadzieję, że tak. Strasznie tu cicho, aż mnie przeraża.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja pierdzielę. Teraz to już denerwuję się na całego. Gucio, daj jakiś znak. Proszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Krystyno, wszystko w porządku tylko czasu za mało :-)
      Ostatnio działam tylko odtwórczo i pewnie muszę zaglądnąć do Ciebie po inspiracje :-)

      Usuń
  4. noooooo, kamień z serca :) Martwiłam się.
    Wszystkie twoje zdjęcia (szczególnie chlebów) powoduję, że natychmiast jestem głodna :) Więc pokazuj proszę i te odtwórcze.
    I jeszcze z innej beczki. Rodzi się taka idea poddana przez Wiesię z bloga : http://zapachchleba.blogspot.com/, aby przez miesiąc , blogerzy pokazywali swoje pieczywo, wypiek na drożdżach czy taki typu np. podpłomyk. Wszystkie te przepisy będą póżniej zebrane w jednym miejscu, wraz z linkami do danych blogów. Mam nadzieję, że jeżeli wypali do końca to przyłączysz się ? Na razie obgadujemy całą akcję poprzez FB. Jak tylko Wiesia napisze regulamin to zaraz dam znać. A teraz daję link do włoskiej strony, na której Wiesia się wzorowała (długo dziadostwo się otwiera) : http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/07/02/panissimo-junegiugno-2013-the-roundupil-riepilogo/

    OdpowiedzUsuń
  5. Idea bardzo mi się podoba i już się zapisuję (podobna do Światowego Dnia Chleba). A strona z linka bardzo smacznie wygląda ...

    OdpowiedzUsuń
  6. no to super. Ogromnie się cieszę. Dam znać jak tylko coś się rozwinie. I Wiesia na pewno się ucieszy z tak zacnego towarzystwa

    OdpowiedzUsuń
  7. Guciu, już jest :D Zajrzyj do Wiesi przeczytać zasady. Aby nas było więcej, udostepniłam na FB
    A tu link do Wiesi : http://zapachchleba.blogspot.com/2013/07/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html?showComment=1372964048333#c7092107705847575231

    OdpowiedzUsuń