Zainspirowany przepisem Małej_Mi na Chleb pszenny z płatkami owsianymi dokonałem małej modyfikacji zastępując drożdże zakwasem pszennym (tym razem aktywowanym mąką pszenną 1850). Na 500 g mąki dodaję 400g zakwasu i ilość płynów zmniejszam o ok. połowę. Chleb bardzo dobrze wyrabia się w maszynie na programie 1,5 godziny. Konsystencja ciasta jest bardziej luźna.
Od dłuższego czasu dodaję do chlebów pszennych razowych słodu zamiast cukru.
Chlebek wyszedł delikatny i do dalszego eksperymentowania :-)
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pana blogiem, proszę o kontakt:)
OdpowiedzUsuńwspolpraca@armadeo.pl
Gucio, czy wszystko w porządku ? Mam nadzieję, że tak. Strasznie tu cicho, aż mnie przeraża.
OdpowiedzUsuńJa pierdzielę. Teraz to już denerwuję się na całego. Gucio, daj jakiś znak. Proszę
OdpowiedzUsuńWitam Krystyno, wszystko w porządku tylko czasu za mało :-)
UsuńOstatnio działam tylko odtwórczo i pewnie muszę zaglądnąć do Ciebie po inspiracje :-)
noooooo, kamień z serca :) Martwiłam się.
OdpowiedzUsuńWszystkie twoje zdjęcia (szczególnie chlebów) powoduję, że natychmiast jestem głodna :) Więc pokazuj proszę i te odtwórcze.
I jeszcze z innej beczki. Rodzi się taka idea poddana przez Wiesię z bloga : http://zapachchleba.blogspot.com/, aby przez miesiąc , blogerzy pokazywali swoje pieczywo, wypiek na drożdżach czy taki typu np. podpłomyk. Wszystkie te przepisy będą póżniej zebrane w jednym miejscu, wraz z linkami do danych blogów. Mam nadzieję, że jeżeli wypali do końca to przyłączysz się ? Na razie obgadujemy całą akcję poprzez FB. Jak tylko Wiesia napisze regulamin to zaraz dam znać. A teraz daję link do włoskiej strony, na której Wiesia się wzorowała (długo dziadostwo się otwiera) : http://www.myitaliansmorgasbord.com/2013/07/02/panissimo-junegiugno-2013-the-roundupil-riepilogo/
Idea bardzo mi się podoba i już się zapisuję (podobna do Światowego Dnia Chleba). A strona z linka bardzo smacznie wygląda ...
OdpowiedzUsuńno to super. Ogromnie się cieszę. Dam znać jak tylko coś się rozwinie. I Wiesia na pewno się ucieszy z tak zacnego towarzystwa
OdpowiedzUsuńGuciu, już jest :D Zajrzyj do Wiesi przeczytać zasady. Aby nas było więcej, udostepniłam na FB
OdpowiedzUsuńA tu link do Wiesi : http://zapachchleba.blogspot.com/2013/07/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html?showComment=1372964048333#c7092107705847575231