niedziela, 28 kwietnia 2013
Jagodzianki na jogurcie
Jak zaglądnąłem do blogga Krystyny9 http://krystyna9.livejournal.com/53215.html, mistrzyni wypieków a szczególnie drożdżowych od razu wiedziałem, że czas na jagodzianki. To nic, że nie ma jagód i nie miałem greckiego jogurtu...
Jagodzianki na greckim jogurcie ale bez greckiego jogurtu tylko na zwykłym jogurcie:
Składniki ciasta:
3 szklanki mąki + do wyrabiania
3 żółtka + 1 jajko
170g jogurtu 1,5%
Ok. 60 ml ciepłego mleka
Ok. pół szklanki cukru (można dać więcej)
40 g drożdży
120 g masła bardzo miękkiego, prawie rozpuszczonego
3 łyżki oleju
Szczypta soli
Dla nadzienia:
Pół litra jagód, cukier, 2 łyżki bułki tartej
Ser + żółtko+ cukier puder
Drzem malinowy
Sposób przygotowania:
Do mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru i ze trzy łyżki maki. Wymieszać razem i odstawić do wyrastania. Do miski wsypać mąkę z solą, dodać jogurt. Żółtka i jajko ubić razem z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru. Wlać olej i wymieszać aż powstanie taka niby emulsja. Dodać do mąki razem z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiać. Jak ciasto będzie już jednolite, należy małymi porcjami dodawać masło, wciąż wyrabiając. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przysypać mąką i odstawić przykryte lekko wilgotną ściereczką lub folią spożywczą, do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Teraz już możemy zacząć formować bułeczki. Ja robię małe i wychodzi mi 20 sztuk. Do tej ilości bułeczek potrzebne mi było pół litra jagód. Jagody mieszam z cukrem i 2 łyżkami bułki tartej.
Uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. pół godziny. Wtedy należy je posmarować : mlekiem skondensowanym, pozostałym białkiem lub rozkłóconym całym jajkiem do wyboru. Ja na wierzch bułeczek daję jeszcze kruszonkę.
Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 – 30 minut
idealne!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie Alu, idealne. Jak wszystkie wypieki Guciów :)
OdpowiedzUsuńMargot i Krystyno miło Was czytać😀 dzisiaj w wersji bardziej oryginalnej i z jagodami i wszyscy się zajadają
OdpowiedzUsuńTo ja nieśmiało zaproponuję Ci te jagodzianki : http://krystyna9.livejournal.com/54404.html Zdjęcie jest bardzo kiepskie i nie oddaje ani smaku ani wyglądu jagodzianek. A ciasto jest naprawdę super. Już sporo osób robiło bułki z tego przepisu i wszyscy wychwalają je bardzo. Zobacz: http://kuchniaizycie.com/showthread.php/180-Jagodzianki-z-ciasta-dro%C5%BCd%C5%BCowego-na-%C5%9Bmietanie?p=7447&viewfull=1#post7447 i jeszcze : http://mozaikazycia.blogspot.com/2012/07/jagodzianki-najlepsze-z-najlepszych.html
OdpowiedzUsuńKurczę, myślałam że linki będą aktywne. A nie są
OdpowiedzUsuńKrystyno, nie wiem dlaczego linki w komentarzach nie są aktywne (to może wiedzieć tylko mirabbelka :-)) ale przepis wpisałem do Jadłospisu - będą na następną niedzielę.Dziękuję
OdpowiedzUsuń