niedziela, 21 października 2012
Żytni chleb skandynawski
http://sourdough.com/recipes/scandinavian-rye-bread-authority#comment-5129
Składniki:
500 g zakwasu dokarmianego metodą 3 stopniową
500g-600g mąki żytniej razowej
250 g śruty żytniej (ziarno łamane)
100-200g wody - tyle aby przykryła śrutę w garnku (2-3 mm ponad ziarnami)
1 łyżka zakwasu (patrz wyżej)
13g soli morskiej
8 g "słodkości" (melasa, miód)
75g ziarna słonecznika
1 dzień - Starter (wieczorem)
Śrutę żytnią zalewamy wodą wymieszaną z łyżką zakwasu i pozostawiamy na noc (do 12 godz.).
2 dzień - Ciasto
Łączymy Starter z solą i "śłodkością" a następnie z zakwasem. Teraz część bardzo istotna - dodajemy mąkę żytnią razową w ilości takiej aby ciasto było gęste, ale dało się mieszać np. drewnianą łyżką, 2/3 głębokości..
Przekładamy do formy, smarujemy olejem, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia - ok. 2 -3 godz.
Powinno przyrosnąć do brzegów lub trochę więcej.
Pieczemy wkładając do zimnego piekarnika i nastawiamy góra-dół 200 st. na 2 godziny.
Po wyjęciu z pieca zawijamy w wilgotną ściereczkę.
Kroimy następnego dnia.
OdpowiedzUsuńzanotowalam przepis na szwedzki chleb. mam pytanie: szukam przepisu na finskie male owalne chlebki malej grubosci, bardzo ciemne i z wierzchu widelcem podziurawione lub patuczkiem- jadlam i sa wspaniale.Przekopalam wiele blogow i nie znalazlam . Moze ktos zna?
znalazlam tutaj wiele przepisow ,ktore mnie interesuja . A na pumpernickel dlaczego brak przepisu? tak ladnie wygladaja te trzy bochenki.Pozdrawiam
Witam, poszukam tych fińskich chlebków (robiłem szwedzkie pieczywo chrupkie). Dodałem inny fiński chlebek Ruiskuorinen olutlimppu :-)
OdpowiedzUsuńA pumpernikel zawsze robię wg przepisu z http://www.cincin.cc/index.php?showforum=55
Chlebek nazywa się Ruisleipä i przepis jest np. u Tatter http://palcelizac.blogspot.com/2010/02/pirjo-i-riusleipa.html
OdpowiedzUsuńDrugi raz pisze bo pierwszy wpis gdzies znikl= napewno kliknelam na byle co.Chcialam podziekowac za adres na te buleczki razowe finskie- troche pozno sie odzywam ale od trzech miesiecy jestem w Monaco i czasu brak by zagladac w ordi. Jem tutaj obrzydliwy chleb i czekam na powrot do siebie by upiec ten szwedzki na zakwasie: napisze czy udalo sie; Zajrze do Tatter by zobaczyc czy to te chlebki;Pozdrawiam i dodaje ,ze tu bede czesto tez zagladac bo przepisy bardzo oryginalne i zachecajace do zakasania rekawow by cos tam przygotowac dobrego;
OdpowiedzUsuńZapraszam i czekam na informacje jak się udał. Jak lubisz proste chleby żytnie to polecam Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Pozdrawiam
Usuń