Nasza Piekarnia uruchamiana jest co tydzień. A wypieki muszą wystarczyć do kolejnego weekendu nie tylko dla nas ale i dla obdarowywanych :-)
Chleb pszenny razowy pieczony jest w każdą sobotę . Bardzo prosty w wykonaniu, bazujący na zakwasie pszennym, mące pszennej 650 oraz 1850 (50/50) i ostatnio z dodatkiem słodu jasnego, wyrabiany w maszynie.
Smakuje tym, którzy nie przepadają za pieczywem żytnim razowym.
Bazą dla zrobiebia tego chlebka był przepis na Prosty i pyszny razowiec
Przepis:
400g zakwasu (używam ciasta zakwaszonego metodą 3 fazową)
150ml wody
200g maki pszennej razowej typ 1850
200g mąki pszennej typ 650 lub 850
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary( alternatywnie: łyzeczka miodu).
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu - konsystencja bardzo gęsta.
Wszystkie skladniki umieszczam w maszynie na programie wyrabianie ok. 1,5 godziny.
Przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą. Wierzch ciasta smarujemy oliwą i całość przykrywamy folią. Zostawiamy do ponownego wyrosnięcia - u mnie rośnie ok. 1-1,5 godziny do podojenia objętości. Uwazamy zeby nie przeroslo!
Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy 40 min.
Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiągnie 200st.) - spryskac wodą lub posmarować pędzelkiem.
Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz