poniedziałek, 18 sierpnia 2025

Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką w Sierpniowej Piekarni



Bardzo lubię eksperymentować z dodatkami do chleba i uważam, że to jest główny kierunek do zwiększenia wartości odżywczych pieczywa oraz jego smaku.
W sierpni Piekarnia Amber zaproponowała chleb wg przepisu Kasi Czołczyńskiej, który wykorzystuje dużą ilość zakwasu oraz fasolę i marchewkę. Drożdże w przepisie dodają aromatu i drobniejszej porowatości miękiszu i pewnie można je ograniczyć lub wyeliminować.

Moje uwagi:
- nie miałem fasoli Jaś i użyłem czerwonej z puszki
- zamiast śmietany użyłem jogurtu greckiego
- aby uzyskać jednolity kolor dodałem łyżeczkę węgla :)
- chleb wyszedł wspaniale puszysty o bogatym smaku i z całą pewnością pełen wartości odżywczych.

Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką

przepis i zdjęcie Kasia Czołczyńska

keksówka długa 29 cm, szerokość na dnie 9 cm

160 g kwaśnej śmietany 18%
100 g ugotowanej, odcedzonej i zmiksowanej fasoli Jaś
50 g ugotowanej i zmiksowanej marchewki
250 g zakwasu żytniego (100% hydracji)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
430 g mąki pszennej 650
1 łyżeczka soli +2 łyżki wody do rozpuszczenia soli
ewentualnie kilka łyżek wody

W misce drożdże rozpuścić w cukrze. Dodać fasolę i marchewkę zmiksowane w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze śmietaną. Dodać zakwas. Wymieszać. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto mikserem przez około 10 min. W trakcie wyrabiania dodać wodę z solą. Jeśli ciasto będzie zbyt ścisłe, dolać trochę wody. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość.
Foremkę natłuścić i wysypać otrębami. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 min.
Piekarnik nastawić na 200°C. Piec około 50 min. Ostatnie 10 min w temp. 180°C.