Kolejny smaczny przepis od #hlebomoli (https://www.instagram.com/p/CUE4dBiIdaV/).
Chleb jest prosty w wykonaniu, ale ze smacznymi dodatkami dodającymi wspaniały smak i aromat : mak i prażone migdały.
@hlebomoli) #пятничныйзапек
Zakwas
10g startera
95g wody
95g mąki pszennej chlebowej
Wymieszać i pozostawić na 12-14 godzin w temp. 22-22°.
⠀
Ciasto
200g zakwasu
125g mąki pszennej pełnoziarnistej (dodałem Caputo Integrale)
420g mąki pszennej chlebowej (dodałem pszenną 750 z Ciechanowca)
300-350g wody
12g soli
Dodatki
50g prażonych, pokruszonych migdałów
30g maku
⠀
Przygotowanie
Wymieszać mąki i wodę i pozostawić na 1-1,5 godziny w temp. 22-23° lub na 4-8 godzin w lodówce w temp. 8-10°.
W mikserze, do maki i wody dodać zakwas i sól i wyrabiać na pierwszej prędkości przez 10 min i na drugiej przez 5 minut (wyrabiamy do czasu aż cisto nie będzie się kleiło do ścianek.
Składamy ciasto po pierwszych 40-60 minutach - ja składałem 3 razy co godzinę.
Wyrastanie 3-3,5 godziny w temp. pokojowej lub 12-14 godzin w temp. 8-10°
Dzielimy ciasto na dwa bochenki i wstępnie formujemy. Pozostawiamy na 15 minut a następnie formujemy bochenki.
Wyrastanie 2-3 godziny w temp. pokojowej jeżeli ciasto wyrastało w lodówce lub 90 minut jeżeli wyrastało w temp. pokojowej.
Pieczemy, po nacięciu, przez 15 minut z parą w temp. 250-240° a następnie jeszcze 20-25 minut w temp. 210°.