niedziela, 25 kwietnia 2021

Chleb pszenny z czerwoną cebulką i serem (wersja dla "prawie leniwych")

 


Chleb pszenny z cebulką i wędzonym serem

https://www.instagram.com/sourdoughbread_lover/

Składniki:
300g mąki pszennej chlebowej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej (dodałem 25g płaskurki i 25g pełnoziarnistej typo1)
220 wody
7g soli
70g zakwasu prosto z lodówki (min. 3-4 dni w lodówce)
Dodatki (można dodać jalapeno i salami peperoni)
1/2 czerwonej cebuli
zioła do smaku (dodałem zatar)
50-100g sera gouda lub innego twardego
Cebulkę podsmażyć na maśle aby nabrała błysku :), dodać zioła, wymieszać i ostudzić.

Wykonanie
W zimnej wodzie rozpuścić sól i zakwas z lodówki, doda mąkę i dobrze wymieszać. Pozostawić na 30 min. Dodać cebulkę i ser i wmieszać w ciasto. Pozostawić na 40 min. Wykonać jedno składanie "streach and fold" i pozostawić przykryte folią spożywczą, na 10,5 11 godzin w temp. pokojowej.
Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do koszyczka. Wyrastanie ok. 3 godziny a następnie 1 godzina w lodówce lub 20 min. w zamrażalce (łatwiej będzie nacinać chlebek).
Pieczemy w nagrzanym (przez ok. 20-30 min) garnku żeliwnym w temp. 220C przez 25 min., pod przykryciem i 10 min. bez przykrycia.

Ps.
Z drugiej porcji po wyjęciu z koszyka zrobiłem bułeczki



5 komentarzy:

  1. toż to prawie gotowa już kanapka ;) Fajny ten chlebek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny i właściwie nie widać różnicy między tak nie wyrabianym a tym, który się składa przez 5 godzin.

      Usuń
  2. Chyba przestanę kupować pieczywo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już nie kupuję od ponad 10 lat :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale. I chleb i bułeczki.

    OdpowiedzUsuń