JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 9 lutego 2014

Przepisy do wypróbowania

Do zrobienia
http://ejszet.blogspot.com/2016/04/chleb-zytnio-orkiszowy-z-ziarnami-na.html?m=1
SKŁADNIKI

  • 500 g zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000)
  • 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik)
  • 20 g soli
  • 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej)
  • dodatkowo: ziarna do posypania góry chlebów


WYKONANIE

Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godziny). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki na chleby i wlać wodę. Dobrze wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć dużym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny.

Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na chleb krótko wymieszać i przełożyć do form. Górę wyrównać zmoczoną łyżką (łyżkę należy maczać w przegotowanej wodzie). Można już na tym etapie posypać chleby ziarnami, wtedy w trakcie wyrastania przesuną się one również na boki. Jeżeli zaś chcecie mieć ziarna tylko na górze chlebów, to posypać należy dopiero wyrośnięte bochenki. Formy keksowe przykryć ponownie ręcznikiem i zostawić do ponownego wyrastania. Czas zależy głównie od temperatury otoczenia. U mnie tym razem było to 6 godzin, ale w bardzo ciepły dzień bochenki wyrosły mi już w 4 godziny.
http://blogs.kcrw.com/goodfood/2014/08/tartine-recipe-renes-rye/

Ciasto czekoladowe bez mąki http://www.kingarthurflour.com/recipes/flourless-chocolate-cake-recipe

Chleb z ziarnami wg Chad Robertson (Tartine) http://gotujebolubi.pl/w-chlebaku/ 

Chleb owsiany http://gotujebolubi.pl/chleb-owsiany/
Chleb pszenny na noc http://gotujebolubi.pl/nocny-sherstone-loaf/



Bułeczki do hamburgerów http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12304
Bułeczki do hamburgerów 2 http://gotujebolubi.pl/burgerbuly-po-raz-trzeci/


Ciasto czekoladowe z burakami http://gzikipyry.pl/ciasto-czekoladowe-z-burakami/ lub http://malekulinaria.pl/ciasto-czekoladowe-z-burakami-bez-maki/


Ser szwajcarski http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/05/tradycyjny-ser-szwajcarski.html

Chleb żytnio-pszenny z orzechami i jabłkami http://www.leila.se/ragsur-med-apple-och-valnotter/recept/brod/index1,32.htm?id=3728


Drożdżowe nocne http://szalonapatelnia.blogspot.com/2013/08/nocna-drozdzowka-z-kruszonka.html

Keks samo zdrowie http://redandpale.blox.pl/2012/03/Keks-samo-zdrowie.html

Chleb zaparzany żytni, jasny http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38202&st=0


Mozarella domowa : http://produkujsery.wordpress.com/2009/11/30/06-1-mozarella-robiona-w-kuchni/comment-page-1/#comments
Przepisy chlebowe: http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2774-pieczywo-receptury-piekarskie-dla-zakladow-spolem/


Brownie http://www.mniammniam.com/Brownie__ciasto_czekoladowe__z_wisniami_i_chilli___-17670p.html

Chleb bananowy na zakwasie - http://www.wildyeastblog.com/2011/09/08/sourdough-banana-bread/
Wiele ciekawych pozycji - http://tartine-bread.blogspot.com/search?updated-min=2014-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2015-01-01T00:00:00-08:00&max-results=7

Chleb z dodatkiem mąki migdałowej oraz instrukcją składania bochenka http://dancia.bloog.pl/id,4810356,title,Chleb-migdalowy-na-maslance,index.html

Pączki http://ugotujmyto.pl/paczki/

Hot dog :-) http://zapachchleba.blogspot.com/2014/02/dietetycznie-faworki-grochowinki.html

Domowa ricotta http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2013/03/domowa-ricotta-to-takie-proste.html

Ciekawa strona http://www.joyofbaking.com/breakfast/ApplesauceBreadRecipe.html

Precle http://gotowaniena102.blogspot.com/2014/02/95-precle-z-morska-sola-zioowa.html?showComment=1393183780423#c2120917915037874571
Ciasteczka bananowe http://gotowaniena102.blogspot.com/2013/08/43-jak-wykorzystac-dojrzae-banany.html
Faworki na winie http://krystyna9.livejournal.com/77678.html?view=121198#t121198

Ciasto bananowo-czekoladowe http://www.beawkuchni.com/2011/02/ciasto-czekoladowo-bananowe.html

3 komentarze:

  1. Guciu,
    oba chleby są super!
    Pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber oczywiście, że pieczemy - zaczynam od zakupu kasztanów.

    OdpowiedzUsuń