JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

niedziela, 5 stycznia 2014

Noworoczne pieczenie


Smacznego nowego 2014 roku.

Kolejne doświadczenie chlebowe: 260 zakwasu pszennego, 150g wody, 350 g mąki orkiszowej typ 700, 150g mąki żytniej typ 720, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka miodu. Maszyna wyrabia, wkładamy do foremki, przecinam wzdłuż do samego dna. Wyrasta ok 1,5 godziny. Pieczony 15 min w 230st. i 20 min w 200 st.
Skórka chrupiąca, miąższ bardzo elastyczny o delikatnym smaku.
 Litewski - ostatnio obowiązkowy każdego tygodnia.

Miche prawie wg Hamelmana.

3 komentarze:

  1. O matko, padłam na podłogę. Zanim się pozbieram poproszę o przepis na chleb litewski. To chleb z tego wpisu: http://kuchniagucia.blogspot.com/2013/11/chleb-litewski-kolejna-odsona.html ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję szybko się podnieść i upiec ten chlebek - dla mnie najbardziej przypomina smak oryginału.
      Adres wpisu się zgadza.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń