JADŁOSPIS


JADŁOSPIS :

sobota, 8 grudnia 2012

Chleb jabłeczny na zakwasie z dodatkiem drożdży


Chleb jabłeczny (za qd z cincin.cc)
Chlebek ciekawy w wykonaniu i przy podanej w przepisie ilości wody wymaga foremki. Jest za to bardzo delikatny w smaku i wyśmienicie nadaje się do kanapek. A zwolennicy pieczywa pszennego będą na pewno zadowoleni.
Aby wykonać bochenek wodę należy dodawać stopniowo.
źródło http://registrr.livejournal.com/19443.html#cutid1

Zaparka ( 1,5 godziny w temperaturze 63-65 C)
90 g mąki żurkowej
10 g słodu jasnego
270 g wody

Zakwas (3,5 – 5 godzin w temperaturze 25-27 C )
52 g zakwasu
74 g mąki żurkowej
34 g wody

Zaczyn drożdżowy ( 3-4 godziny w temperaturze 28-29 C)
350 g mąki pszennej 650
370 g zaparki ( cała)
20 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży instant

Ciasto: (1-1,5 godziny w temperaturze 28-30 C)
550 g mąki pszennej 650
cały zaczyn drożdżowy
cały zakwas 160 g
13 g soli
20 g margaryny o zawartości 82% tłuszczu
3 g kolendry lub kminku lub kopru włoskiego
210 g puree jabłkowego
320 g wody

Wykonanie:
Przygotować zaparkę – mąkę zaparzyć wrzątkiem, rozmieszać, dodać słód, zamieszać i przykryć. Odstawić na 1,5 – 2 godziny w temperaturze 63-65 C, potem ostudzić do 40-45 C- Zanim zaparka ostygnie, na 30 min przed jej użyciem przygotować mąkę z drożdżami instant. W te mieszankę włożyć zaparkę i dobrze wymieszać. Przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze 28-29 stopni C.
Jednocześnie nastawić zakwas ( można się nim zająć wcześniej).

Kiedy zakwas i zaczyn drożdżowy z zaparką będą gotowe – dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny w temperaturze 28-30 pod przykryciem.
Gotowe ciasto podzielić na 2 części, zwinąć bochenki i włożyć do foremek do wyrastania na 40-60 minut ( szwem do góry). Wyrośnięte bochenki naciąć.
Jeżeli ciasto będzie za rzadki na bochenek przełożyć do 2 keksówek i najlepiej zrobić przez środek głęboki przedziałek aby nie popękało przy pieczeniu.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni i naparować. Włożyć chleb i piec 15 minut. Po tym czasie
zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i wypiekać jeszcze 30 minut.
A tutaj można pooglądać http://www.youtube.com/watch?v=8UKzRpiEB_Q

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz